Wiejskie? Eko? Z wolnego wybiegu? Które wybrać?!
Bardzo starym, a do dziś jeszcze praktykowanym zwyczajem wielkanocnym jest zdobienie jajek. Noszą one u nas powszechnie znane nazwy pisanek lub kraszanek.
Na tegoroczną edycję konkursu wpłynęło ponad 120 prac 18 autorów. Najmłodszy artysta miał 6 lat, najstarszy - 84.
Aż 260 jaj, 52 uczestników, 17 debiutantów. Tak było rok temu. Wkrótce będzie można zgłosić swój udział w XXIV edycji Konkursu Górnośląskich Kroszonek.
Komisja Europejska chce zakazać chowu zwierząt w systemie klatkowym. Czy kury z wolnego wybiegu są szczęśliwsze?
Nie każdy wie, czym jest fipronil. To środek służący do zabijania kleszczy i wszy. Nie wiadomo, jak dostał się do jajek. Wiadomo jednak, że skażony nabiał wykryto już w 15 krajach Unii. W tym w Polsce.
Fizyk mówi, jak gotować i smażyć jajka. Kolejny odcinek naukowego vloga Tomasza Rożka.
Ofiarowywane są innym jako symbol życia, odradzania się i zmartwychwstania, gdy w kościołach rozlega się radosne „Alleluja! Jezus żyje!”.
Mimo ograniczeń i trudności wielkanocna tradycja żyje.
2 kwietnia wszystkie pójdą pod młotek, a dochód z ich licytacji wesprze działania Katolickiego Stowarzyszenia Niepełnosprawnych Archidiecezji Łódzkiej.