Muszę dbać o owce, zeby się nie zgubiły, ale pięknie do domu wróciły – mówi baca Tadeusz Szczechowicz. – Jak mam ich 500, kazdo tak samo wazno. I tydzień szukam jednej, jak odejdzie od stada.
Z wielkim smutkiem i łzami w oczach górale, muzycy i pasterze z całych Karpat pożegnali w Istebnej jednego z najbardziej znanych beskidzkich owczarzy.
Tatrzański Park Narodowy rozpoczął akcję "Hokus Krokus", która ma chronić te wdzięczne symbole wiosny. Na Polanie Chochołowskiej rośnie ich nawet 14 milionów!
Jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. To delikatne mięso jest 36. polskim produktem na unijnej liście, na której znajduje się m.in. oscypek.
Jarmark Pasterski organizowany przy Centrum Pasterskim i bacówce Piotra Kohuta ma już swoją tradycję, ale w tym roku stał się ważnym punktem programu 3. Zjazdu Karpackiego.
W dniach 06 – 08. 06. 2016 r. grupa uczniów ze szkoły podstawowej w Proszowicach udała się na trzydniową wycieczkę, zorganizowaną przez s. Łucję Kramarz CSS, celem poznania folkloru Podhala i Pienin.
Wertując stare krakowskie gazety, można się natknąć na wzmianki o wyścigach konnych, które odbywały się na Błoniach. Bardzo prawdopodobne, że będą się odbywały tutaj ponownie.
Na kilka dni sierpnia Istebna stała się stolicą tradycji i kultury, a także miejscem spotkania ludzi, których – pomimo wielu różnic w języku czy stroju – łączą wołoskie korzenie.
W Małem Cichem na Podhalu trwa XIX Ogólnopolski Wiosenny Zlot Abstynenckich. Bierze w nim udział ponad 1200 uczestników z całego kraju.