Styczeń i luty to miesiące narciarskiego szaleństwa. Jak jeździć, żeby nie polec w pierwszych dniach urlopu z nadwyrężonymi mięśniami i bólem stawów?
Papryka, choć dostępna w wielu sklepach przez cały rok, jesienią smakuje najlepiej. Uważa się, że pochodzi z Kolumbii.
Jednym z warzyw kojarzonych z jesienią jest dynia. Jej niezbyt intensywny, dość neutralny smak pozwala przygotowywać z niej potrawy słodkie i wytrawne.
Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.
Sezon na grzyby w pełni. Szukając ich w lasach, łatwo jednak natrafić na gatunki silnie trujące. Zjedzenie ich może spowodować poważne powikłania lub śmierć.
Jak kobiety na świecie dbają o urodę i czy możemy ich tradycyjne metody wykorzystać u nas?
Jest rybą bardzo popularną na naszych stołach. Podawaną z różnymi dodatkami i na wiele sposobów. Serwowana jako dodatek – przekąska, danie obiadowe czy kolacyjne.
Uciekając przed wojną, zabrała niewiele rzeczy. W Polsce Lolita Igorivna-‑Wrzeczynska – ukraińska artystka ludowa – pokazuje i uczy tradycyjnej sztuki zdobienia przedmiotów w technice mezen i petrykivka.
Ile rzeczy kupujemy bez przemyślenia, a ile jest nam tak naprawdę potrzebnych do codziennego funkcjonowania? Czym zajmuje się osoba świadcząca usługi declutteringu?
Ręcznie zdobione przyciągają jak magnes, trudno od nich oderwać wzrok. W fabryce bombek w Złotoryi święta trwają niemal cały rok.