W pasiekach praca wre. W majowe dni pszczelarze pochłonięci są przeglądem uli i ich skrzydlatych mieszkańców.
Papież senior Benedykt XVI przerwał milczenie. Informacja brzmi sensacyjnie, a jednak jest prawdziwa.
IV Forum Pszczelarskie „Stalowa pszczoła nie istnieje” zgromadziło grubo ponad 300 uczestników z kilku województw.
Po prawie stu latach znów można skosztować legendarnego ciastka, którego smak znano w Europie. Autorski przepis Paula Straussa odnaleźli i zastosowali wrocławski historyk i polkowicka etnograf.
To tak właściwie konfitury gruszkowe z dodatkiem miodu i zestawu wybranych ziół wymieszanych w różnych proporcjach. Znany jako miód lub złoto św. Hildegardy.
Gdy coś jest ciekawe, intrygujące albo nowe, dziecko wkłada to do buzi.
Viola Brzezińska zaprasza:
– Zależy nam, by znakomita, tradycyjna polska kuchnia nie została za kilka lat zastąpiona przez włoską, francuską czy turecką – mówi Paweł Ciołkosz.
Trzeba przyjąć miłość Boga. Jeśli tego nie zrobimy, przez całe życie będziemy żebrać o miłość innych ludzi – mówi Beatrice Dufour.
Od 13 lat mieszkańcy Słupska mają szanse zobaczyć i usłyszeć świat, z którego w mieście nad Słupią niewiele już pozostało, a nawet go posmakować.