Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Do czego je wykorzystywać i jak przechowywać?
Czas, kiedy pojawiają się w ogrodach lub pobliskich warzywniakach młode jarzyny, to najlepsza okazja do wypróbowania nowalijkowej zupy.
Każdy ma swoje ulubione. Ale nawet te najbardziej szanowane w końcu nie wytrzymują.
Języki obce, zajęcia sportowe, nauka gry na instrumencie, taniec… Wszystko upchane w grafik tygodniowy, po lekcjach w szkole. Czy twoje dziecko ma czas na zabawę?
Zjadane prosto z krzaków, w formie dżemów czy soków, są smaczne i zdrowe. Warto o nich pamiętać i sezonowo wprowadzać do codziennej diety.
Przepis na ocet z jabłek można potraktować jako bazę do eksperymentowania z innymi surowcami, jak zioła, owoce, warzywa, kwiaty.
Wśród wielu sosów, dipów i innych dodatków do dań z grilla jednym z najbardziej lubianych i popularnych jest musztarda.
Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.
Soczewica staje się coraz bardziej popularna w daniach obiadowych, sałatkach i w postaci past na kanapki.
Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.