"Kaziuki" w Muzeum Etnograficznym w Ochli k. Zielonej Góry odbyły się 6 kwietnia. Przedświąteczny kiermasz nawiązuje do wileńskich odpustów organizowanych z okazji wspomnienia św. Kazimierza Królewicza i odbywa się w skansenie od kilkunastu lat.
Abp Tadeusz Wojda i bp Wiesław Szlachetka 30 marca odwiedzili Dom Hospicyjny św. Józefa. Pobłogosławili świąteczne pokarmy oraz złożyli życzenia mieszkańcom.
Gość DODANE19.10.2018 21:28
Szczęść Boże,Po Wielkanocy część święconki (kawałek chleba i jajko) została nam w koszyczku. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc stała tak trzy czy cztery tygodnie. Myślałam, że jeśli się ochłodzi to rozpali się w piecu i będzie można ją spalić. Niestety mąż w końcu wyrzucił to do śmieci (nie wiem, czy wiedział, że to poświęcone). Czy powinnam się z tego wyspowiadac? Mam wyrzuty sumienia, bo powinnam wcześniej coś z tym zrobić, ale kompletnie nie wiedziałam co... »
Każdy region bogaty jest w wielkanocne zwyczaje związane z wyrabianiem palm, kolorowaniem pisanek czy pieczeniem świątecznych specjałów.
O tradycji święcenia pokarmów opowiada ks. dr Dariusz Sidor, wicekanclerz Kurii diecezjalnej, liturgista, absolwent Instytutu Liturgicznego "Anselmianum" w Rzymie.
Na uroczystym śniadaniu wielkanocnym spotkało się w bazie Echo w Diwaniji kilkuset żołnierzy polskiego kontyngentu wojskowego w Iraku. Pokarmy poświęcili trzej kapłani - katolicki, prawosławny i ewangelicki - podała TVP.
W kościele pw. św. Jacka w Bytomiu-Rozbarku specjalnie zaplanowane święcenie pokarmów prowadzone było w śląskiej gwarze. A wierni z koszyczkami przyszli w ludowych i górniczych strojach.
Palmy, pisanki, świąteczne kartki, wiklinowe koszyczki, biały barszcz i drożdżową babkę można było kupić na Wielkanocnym Kiermaszu w Radomiu na Rynku.
Już po raz siedemnasty przy kościele w Białym Dunajcu w Wielką Sobotę odbył się konkurs na "Wielkanocną Kosoleckę".