O tradycji święcenia pokarmów opowiada ks. dr Dariusz Sidor, wicekanclerz Kurii diecezjalnej, liturgista, absolwent Instytutu Liturgicznego "Anselmianum" w Rzymie.
W Wielką Sobotę 4 kwietnia kard. Stanisław Dziwisz poświęcił pokarmy wielkanocne przyniesione przez krakowian pod bazylikę Mariacką. Wraz z władzami miasta życzył wszystkim pokoju i radości z okazji świąt Zmartwychwstania Pańskiego/Zdjęcia: Bogdan Gancarz /Foto Gość
W polskiej tradycji Wielka Sobota zaczyna się w wielu domach od rodzinnego przygotowania koszyczka wielkanocnego, z którym udajemy się do kościoła, by poświęcić pokarmy. Dlaczego to robimy?
Abp Marek Jędraszewski poświęcił dziś pokarmy wielkanocne na krakowskich placach: Nowym Kleparzu, Starym Kleparzu i Mariackim.
Katolicka parafia udostępniła kościół, aby prawosławni Ukraińcy mogli poświęcić wielkanocne pokarmy.
W Wielką Sobotę w południe metropolita białostocki abp Edward Ozorowski i ordynariusz prawosławnej diecezji białostocko-gdańskiej abp Jakub poświęcili na placu przed ratuszem przyniesione przez mieszkańców Białegostoku pokarmy na stół wielkanocny oraz przekazali zebranym życzenia paschalne.
Pod Wieżą Ratuszową na krakowskim Rynku Głównym abp Marek Jędraszewski poświęcił dziś pokarmy wielkanocne.
Spotkanie wielkanocne odbyło się w przedszkolu sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego.