W sobotę 17 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru rozstrzygnięty zostanie konkurs kulinarny na nowy smak Lublina. Mieszkańcy miasta razem z lubelskimi Miejscami Inspiracji będą poszukiwać nowej potrawy regionalnej lub napoju, który rozsławi miasto.
Lublin. III Kongres Kultury Chrześcijańskiej pokazał, że można jeszcze w Polsce normalnie rozmawiać i jest liczna rzesza ludzi, którzy w takiej rozmowie chcą uczestniczyć.
Swoje namioty rozstawili w pobliżu Areny Lublin miłośnicy rekonstrukcji historycznych. Jeszcze dziś można zobaczyć legionistów rzymskich, wojów z Kartaginy czy skosztować starożytnych smaków.
Lubelscy dominikanie rozpoczęli przygotowanie do odpustu Podwyższenia Krzyża Świętego. Dziś zorganizowano Debatę Dwóch Ambon, od środy ruszają rekolekcje, w czwartek odbędzie się koncert dla przyjaciół i dobrodziejów.
Dobrze ususzony i odpowiednio przechowywany długo zachowuje swój specyficzny aromat. W kuchni francuskiej tymianek uważany jest za jedną z najznakomitszych przypraw.
- To nie koniec, bo nic się nie skończyło. To dopiero początek, bo zostaliśmy posłani. Mało tego, odkryłem Kościół i poczułem się jego częścią. Wspólna modlitwa i Msza św. smakowały jak nigdy przedtem - opowiada Miłosz.
Dwa dni trwało święto klasztornych smakołyków, które odbyło się w pokamedulskiej pustelni w Rytwianach, gdzie na konkurs klasztornego jadła zgłosiło się dziesięć kuchennych ekip zakonnych.
W ogrodach zamkowych w Lublinie, podczas kolejnej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku swoją najnowszą książkę "Duchowe wędrowanie" prezentował dominikanin o. Tomasz Dostatni.
Ruszyli tłumnie na Śląsk, by spotkać się, porozmawiać i wspólnie kontemplować pasję. Obchodzony hucznie w wielu krajach Pen Show to jedna z największych tego typu imprez. Dobrze, ze jest organizowana również w Polsce.