Dzień degustacji młodego wina kończy całoroczną pracę w winnicy. Ustaje burzliwa fermentacja, wino zaczyna się klarować, a to dobry moment, aby prognozować jakie będzie ostateczny smak trunku.
Podczas konferencji podsumowującej projekt "Powrót do tradycji winiarskich ziemi sandomierskiej" można było degustować pierwsze wino wytworzone z winorośli zasadzonych w Winnicy św. Jakuba.
Można było degustować miejscowe trunki przy odpowiednio dobranych przekąskach. Opowiadano on tajnikach powstawania wina, uprawie winorośli i trudnościach polskiego winiarstwa.
Festiwal smaku w Sandomierzu.
Tajemnica dobrego wina to połączenie tego, co daje natura, czyli wysokiej jakości winogron, oraz pasji, wiedzy i doświadczenia winiarza. Tegoroczne zbiory w winnicach są w pełni.
W tym tygodniu na stronach IV–V piszemy o tym, czy w Sandomierzu i okolicach odrodzi się produkcja markowych win.
Sandomierscy winiarze podsumowują tegoroczny sezon i zapowiadają dobre wino.
Ponad siedemset lat temu rozpoczęto uprawę winorośli na sandomierskich pagórkach. Dziś powrót do dawnych tradycji winiarskich to dla jednych pasja, dla innych sposób na biznes lub sadownicza alternatywa i szansa na nowy produkt.
Przez 3 dni miejscowi winiarze będą dyskutowali o uprawie winorośli, a goście i mieszkańcy będą degustowali tegoroczne wino, wyprodukowane z winorośli uprawianych na sandomierskich lessach.