Z uśmiechem wspominam lata studenckie w Poznaniu, podczas których jadałam raczej nieskomplikowane i niskobudżetowe posiłki. Studencka kieszeń nie pozwalała na rozwijanie kulinarnych fantazji.
Przysmak obowiązkowy w dniu 11 listopada, czyli we wspomnienie św. Marcina
Pachnący, bardzo słodki, z białym makiem w środku, tradycyjnie wypiekany na św. Marcina, czyli 11 listopada
11. listopada to nie tylko Święto Niepodległości, ale również liturgiczne wspomnienie św. Marcina biskupa, który od ponad sześciuset lat patronuje choćby parafii w Gnojniku.
W Poznaniu obchodzone 11 listopada wspomnienie św. Marcina ma szczególny charakter. Postać ta stała się bowiem inspiracją do wypiekania rogali świętomarcińskich.
Prawie 300 ton rogali świętomarcińskich przygotują w tym roku poznańscy cukiernicy na 11 listopada. Tego dnia przypada bowiem wspomnienie św. Marcina, patrona cukierników.
Były uroczystości patriotyczne, było i uczczenie Niepodległej na sportowo. Tradycyjnie już ulicami Darłowa przejechał na koniu także św. Marcin.
Prawie 500 ton rogali świętomarcińskich – specjalnego ciasta z nadzieniem – upieką poznańscy cukiernicy z okazji przypadającego w środę odpustu ku czci świętego Marcina, patrona jednej z głównych ulic stolicy Wielkopolski i stojącej przy nim świątyni.