Opowiada Robert Makłowicz.
Świąteczny strudel z jabłkami
Karp po żydowsku
Robert Makłowicz, Fuzja smaków, Znak, Kraków 2009 s. 272
Znawca kuchni i podróżnik Robert Makłowicz nie wierzy w kulinarne afrodyzjaki. "To wielkie kłamstwo; gdyby to była prawda, że pewne rzeczy lepiej służą popędowi czy rozmnażaniu to na świecie nie byłoby ani Niemców ani Czechów" - ocenia.
To ciasto musi być kruche jak pokój na Bliskim Wschodzie – powiedział kiedyś Robert Makłowicz. Kruche ciasto jest dobre. Pokój już znacznie mniej. Wyraźnie widać to w Betlejem.
Zanim włożymy pizzę do mikrofalówki, koniecznie przypomnijmy sobie cykl prezentujący potrawy przygotowywane w naturalnych plenerach.
Potraw z 16 europejskich regionów będzie można spróbować podczas 6. festiwalu "Europa na widelcu", który w dniach 4-8 czerwca odbędzie się we Wrocławiu. W tym roku zaplanowano też święto szparaga i truskawki oraz prezentacje europejskich piw.
Ponad stu rękodzielników i producentów wyrobów regionalnych oferowało na jeleniogórskim rynku przysmaki zdrowe, tanie i lokalne.
Czego nauczyli się w szkole, niekoniecznie na lekcjach? Zapytaliśmy o to osoby znane z ekranu.