– Wykonujecie wspaniałą pracę, ratujecie ludzi, pomagacie w najtrudniejszych sytuacjach – mówił prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, do... psich przewodników z GOPR, WOPR i OSP.
- Ratujecie ludzi. Pomagacie w najtrudniejszych sytuacjach - mówił prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, do... psich przewodników z GOPR, WOPR i OSP.
Nie ma w przyrodzie równie doskonałego surowca jak jajo - uważa prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ekspert technologii drobiu i jaj. Naukowiec wskazuje, że w jaju są wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia.
Cystatyna pozyskana z jaja jest świetnym produktem przeciwko nowotworom. Odkryty w żółtku kompleks białek o nazwie Yolkina daje fantastycznie wyniki m.in. w hamowaniu choroby Alzheimera. Jajo to doskonały surowiec z natury - ocenia prof. Tadeusz Trziszka.
Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.
Nowa generacja jaj oraz uzyskanie z nich preparatów o zadziwiających właściwościach leczniczych – wrocławscy naukowcy dokonują przełomowych odkryć.
Decyzją burmistrza Trzebnicy przyznano po raz pierwszy prestiżową Trzebnicką Nagrodę "Henryk" w kilku kategoriach.
Zdobią wielkanocne koszyki i stoły, ale nie tylko. We Wrocławiu są również bohaterami badań naukowych o znaczeniu ogólnoświatowym. Nasi naukowcy w jajach odkrywają prawdziwe cuda.