Stosowane od bardzo dawna, poza walorami smakowymi mają działanie lecznicze. Jak je przyrządzać i z czego?
- Oprócz roślin ozdobnych hodujemy też krzewy i drzewa , których owoce wykorzystujemy do robienia soków na przeziębienie i kaszel, a także przeróżnych nalewek - opowiada ks. Jan Rawa.
Miał siedem wind i kilka restauracji, by już nie wymieniać sklepów i firm. Taki był na początku XX w. sławny Pasaż Simonsa. Trwają przymiarki do jego odbudowy.
Okowita, tradycyjny napój alkoholowy górali. Coraz częściej służy do robienia nalewek prozdrowotnych np. z orzechami, czy malinami.
Przepis na nalewkę nadesłała Agnieszka ze Skierniewic.
Nalewka z nagietka to sposób na wiele chorób. A my mamy sposób na jej przygotowanie.
Podobno, jeśli raz zacząć, to trudno z robieniem nalewek przestać. Są przede wszystkim zdrowe. Bo owoce przetwarzane w taki sposób nie tracą swoich sennych właściwości. O nalewkach opowiada Bogdan Schmidt z Zielonego Ogrodu.
Impreza promująca naturalne produkty lokalne odbyła się 8 września w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Kwiaty w sadzonkach, cebulkach, na broszkach, talerzach, świecach i ubraniach oraz... w płynie. Na straganach XXXVIII Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw można było znaleźć wszystko.
Były muzyka, rękodzieło, zielarstwo i naturalnie tradycyjne regionalne jadło, do którego serwowano lecznicze nalewki.