Smakowite i aromatyczne budowle pozwalają widzom wyobrazić sobie, jak w XVIII wieku wyglądało centrum miasta. A wypiekały je dzierżoniowskie rodziny.
Od 3 grudnia w gliwickim Kolejkowie można podziwiać wielką makietę słodkiego miasta z przejeżdżającym czekoladowym pociągiem.
– Chińszczyzna zalała świat, a chyba dużo przyjemniej dostać coś niepowtarzalnego, zrobionego z pasją i miłością. Oby więcej takich spotkań – mówi Maria Malczak, rękodzielniczka.
Do miasta powraca impreza, z której Jawor słynął przez wiele lat. Odradzające się po dwóch latach święto chleba wzbogacą pierniki.
Już za kilka tygodni stanie ono w zabytkowym Młynie Hilberta w Dzierżoniowie.
Już w 10 miastach zaprezentowano wystawę "Świat toruńskiego piernika", przygotowaną przez Muzeum Okręgowe w grodzie Kopernika. Ekspozycja jest połączona z prezentacjami i warsztatami.
Chcemy, by nasz dom nie kojarzył się z ponurym miejscem, ale przypominał atmosferę domu rodzinnego - wyjaśnia Judyta Kosiec, koordynatorka Centrum Kryzysowego dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi w Koszalinie.
Tradycja robienia szopek jest nie tylko żywa, ale zyskała drugą młodość.
Musi poleżeć w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej trzy tygodnie. Ma być trwały i pachnący przyprawami.