Poeta Wincenty Pol pisał: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”, wytykając Polakom zachwycanie się wszystkim, co pochodzi z Zachodu. Czy naszym produktom czegoś brakuje?
W Krakowie trwa XI Festiwal Pierogów. Zakończy się w niedzielę.
W Pustelni Złotego Lasu odbył się pierwszy Europejski Festiwal Smaków Klasztornych. Zakonne kuchnie rywalizowały o „Kociołek kamedulski”.
Wspólne ubieranie choinki, wieczerza wigilijna na Rynku Starego Miasta, kolędowanie przy szopce oraz kiermasz ze świątecznymi smakołykami wypełnią program Festiwalu Bożego Narodzenia, który w sobotę rozpocznie się w Lublinie.
Największe na świecie targi czekolady "Salon du Chocolat" po raz czwarty odbywały się w Brukseli. Ponad 80 producentów czekolady z całego świata chwaliło się swoimi słodkościami.
Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym, łosoś grillowany i owoce morza na sto sposobów – m.in. takich smakołyków można było skosztować podczas 8. Festiwalu Kulinarnego.
W Nowym Stawie odbyła się kolejna edycja Festiwalu Przysmaku Wielkanocnego.
Do Nowego Stawu powrócił Festiwal Smaku Wielkanocnego w swojej tradycyjnej formie.
W Nowym Stawie odbył się Festiwal Smaku Wielkanocnego "Potrawy tradycją malowane".
Dwa dni trwało święto klasztornych smakołyków, które odbyło się w pokamedulskiej pustelni w Rytwianach, gdzie na konkurs klasztornego jadła zgłosiło się dziesięć kuchennych ekip zakonnych.