Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm - takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain - związków barwiących buraki.
Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
Trwa kampania buraczana. Burak cukrowy jest drugim na świecie po trzcinie cukrowej źródłem cukru.
Ależ by krzyk był! „Ci Niemcy to nas zjedzą! Niemcy raus! Wykorzystują nas!” I założę się, że cukier by potaniał.
To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
Do Kietrza przyjechałem jako wikary w roku 1968.
Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Dzięki swojej zawartości jest zdrowy i warto przyrządzać go na wiele sposobów. Gotowany z niego barszcz króluje na wigilijnych stołach w większości regionów Polski.
Znajdziesz tu takie dokumenty jak „dowód tożsamości konia” z 1921 roku, cennik opłat kata w Koszalinie w 1743 roku, a nawet posłuchasz polskojęzycznych audycji Radia Tirana z lat 60., nadawanych z Albanii.
Carpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone cieniutko w plasterki wraz z kilkoma super dodatkami. Ponoć bardzo proste...