O tradycji święcenia pokarmów opowiada ks. dr Dariusz Sidor, wicekanclerz Kurii diecezjalnej, liturgista, absolwent Instytutu Liturgicznego "Anselmianum" w Rzymie.
W Wielką Sobotę 4 kwietnia kard. Stanisław Dziwisz poświęcił pokarmy wielkanocne przyniesione przez krakowian pod bazylikę Mariacką. Wraz z władzami miasta życzył wszystkim pokoju i radości z okazji świąt Zmartwychwstania Pańskiego/Zdjęcia: Bogdan Gancarz /Foto Gość
W polskiej tradycji Wielka Sobota zaczyna się w wielu domach od rodzinnego przygotowania koszyczka wielkanocnego, z którym udajemy się do kościoła, by poświęcić pokarmy. Dlaczego to robimy?
Abp Marek Jędraszewski poświęcił dziś pokarmy wielkanocne na krakowskich placach: Nowym Kleparzu, Starym Kleparzu i Mariackim.
Katolicka parafia udostępniła kościół, aby prawosławni Ukraińcy mogli poświęcić wielkanocne pokarmy.
W Wielką Sobotę w południe metropolita białostocki abp Edward Ozorowski i ordynariusz prawosławnej diecezji białostocko-gdańskiej abp Jakub poświęcili na placu przed ratuszem przyniesione przez mieszkańców Białegostoku pokarmy na stół wielkanocny oraz przekazali zebranym życzenia paschalne.
Białoruscy katolicy już od rana w Wielką Sobotę przynoszą do kościołów koszyczki z pokarmami na wielkanocny stół. Będą je święcić także: metropolita mińsko-mohylewski abp Tadeusz Kondrusiewicz oraz nuncjusz apostolski abp Claudio Gugerotti.
Pod Wieżą Ratuszową na krakowskim Rynku Głównym abp Marek Jędraszewski poświęcił dziś pokarmy wielkanocne.
Spotkanie wielkanocne odbyło się w przedszkolu sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego.