Powiat Świdnicki po raz siódmy zorganizował Targi Zdrowej Żywności. Impreza odbyła się w świdnickim Rynku. Zdjęcia: ks. Roman Tomaszczuk /GN
W Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyła się konferencja prasowa o działaniach rządu na rzecz rolnictwa.
Możemy być pierwszym krajem znakującym produkty prozdrowotne. Istnieją szanse, że nastąpi to od połowy tego roku - informuje "Rzeczpospolita".
Oszustwo na ogromną skalę w produkcji i handlu ekologiczną żywnością wykryła włoska Gwardia Finansowa, konfiskując 700 tysięcy ton artykułów. Media podały we wtorek, że oszustwo dotyczy 10 procent handlu taką żywnością we Włoszech.
Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności - to niektóre efekty działań klastra "Dolina ekologicznej żywności", stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.
Warmińskie Święto Plonów i ekologicznej zdrowej żywności w Świątkach.
Szeroko stosowany dodatek do żywności, karboksymetyloceluloza, zmienia środowisko jelitowe zdrowych ludzi, zaburzając w nim poziom pożytecznych bakterii i składników odżywczych - informuje "Gastroenterology".
– Zdrowa, polska żywność to przyszłość polskiego rolnictwa – uważa Marcin Kazimierczuk.
Europejskie organizacje konsumenckie chcą, żeby UE wprowadziła regulacje ograniczające liczbę reklam niezdrowej żywności, np. słodyczy. Zwłaszcza jeśli treści takie emitowane są w telewizji lub internecie przed programami dla dzieci lub w ich trakcie.
DODANE 27.05.2019 15:29 załącznik