Skwer z kwiatami i krzewami przyciągającymi kolorowe owady powstał w Krakowie.
Rozstrzygnięto 25. konkurs "Pamiętajcie o ogrodach i balkonach…"
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, risotto z liliowcami, maślane ciasteczka z lawendą albo kanapeczki z pesto kwiatowym - takie i jeszcze inne przysmaki można było poznać podczas pierwszego w Polsce Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.
Praca w ogrodzie zapobiega osteoporozie, wzmacnia mięśnie, redukuje tkankę tłuszczową i sprawia, że stajemy się odporniejsi. Ponadto pielęgnacja roślin to dobra psychoterapia.
Ogród o tej porze to obfitość warzyw, owoców, a także niektórych kwiatów. Część z nich można wykorzystać w kuchni.
W ogrodach przy kościele pw. NMP Królowej Polski w Słubicach 18 października posadzono 2 tysiące cebulek żonkili.
W Spółdzielczym Domu Kultury rozstrzygnięto 29. edycję konkursu "Pamiętajcie o ogrodach i balkonach...".
Wiosną i latem barwy kwiatów i krzewów tworzą harmonię z białą bryłą kościoła, zaś rytm życia liturgicznego wspólnoty wyznacza następstwo zmian zachodzących w przyrodzie.
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, risotto z liliowcami, maślane ciasteczka z lawendą albo kanapeczki z pesto kwiatowym. Czy ozdoby rabatek i klombów nadają się do jedzenia? Jak najbardziej!
Biały kwiat lilii na przestrzeni wieków stał się symbolem nie tylko piękna i miłości, ale również czystości ciała, dziewictwa, i – w szerszym rozumieniu – cnoty, duchowej szlachetności.