Jest jedną z najbardziej popularnych zup w tradycyjnej kuchni polskiej.
Świąteczne menu to – poza mazurkami, babami wielkanocnymi i potrawami z jaj – duża ilość wędlin, kiełbas i szynek. Czasami po tak obfitych ucztach na niektóre specjały nie można już patrzeć, nawet wtedy, gdy wyśmienicie smakują.
Kieszonkowy, naręczny, książkowy – można go nosić wszędzie i odmawiać o każdej porze.
Gdzie spojrzymy, powoli zielenią się drzewa, kwitną krzewy i kwiaty. A może by tak trochę wyczekiwanej wiosny zaprosić do domu?
50–60 sztuk. Czas przygotowania: 1,5 godziny.
W krajach azjatyckich zupy są, podobnie jak u nas, daniem z treściwą zawartością; w Japonii i Chinach wyjada się ją pałeczkami, a płyn wypija prosto z miski.
Z uśmiechem wspominam lata studenckie w Poznaniu, podczas których jadałam raczej nieskomplikowane i niskobudżetowe posiłki. Studencka kieszeń nie pozwalała na rozwijanie kulinarnych fantazji.
Jak przydomowy trawnik zamienić w kwitnącą łąkę?
Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.
Sezon na śliwki trwa. Występujące w wielu odmianach są jednym z najchętniej wykorzystywanych w przetworach owoców.