"Kuchnia dwudziestolecia, co i jak jadano", autorstwa Agnieszki Jeż wydana przez wydawnictwo RM, to książka która zainspirowała nas do stworzenia audycji. Zafascynowane Anna Pawelec i Katarzyna Podsiadło opowiadają o lekturze.
Zawsze marzyłem, żeby zajrzeć na „lewą stronę” mojego najbliższego świata.
Czyli jak przygotować patriotyczne potrawy. Proponujemy trzy proste biało-czerwone przepisy kulinarne, które można wykorzystać w swoim świątecznym menu.
Droga na Ostrołękę zaczyna się i kończy McDonaldem. Pod Serockiem kusił nas będzie jeszcze stek z krokodyla. Im dalej od stolicy, tym bardziej swojsko. Od Pułtuska będziemy mogli jeść tylko polskie potrawy serwowane w rodzinnych barach i restauracjach.
TVP Kraków zaprasza w sobotę 3 września na dzień otwarty, a wieczorem - na jubileuszowy koncert.
Najlepsze nuggetsy robi mój tata! - taki komplement z ust dziecka zachęca do gotowania.
Świat telewizji stanął dla nich otworem. Uczniowie z łowickiego Blichu poznali tajniki powstawania programów informacyjnych.
- Przyjechaliśmy tutaj po to, by zobaczyć, jak wygląda seminarium od kuchni - mówi Dawid. - Jesteśmy ciekawi życia kleryków - gdzie i w jaki sposób się modlą, co robią w wolnym czasie, czego się uczą - dodaje Daniel.
Wielu z nas nie raz już słyszało ciekawe historie z życia misjonarzy. Opowieści o tradycjach, kulturze czy zwyczajach odległych ludów pasjonują. A co, jeśli trzeba ewangelizować Europę?