Jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Tam 23 lutego obchodzony jest nawet dzień chleba bananowego.
Ma słodkawy, lekko orzechowy smak i wiele właściwości odżywczych.
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
Pamiętam sobotnie popołudnia, kiedy jako mała dziewczynka pomagałam mojej ukochanej chrzestnej wyrabiać makaron na niedzielny obiad.
Gdy przeglądałam kanały kulinarne w internecie, urzekł mnie jeden filmik prosto z Włoch. Dwie kobiety – matka i córka (a może sąsiadki?) przyrządzają nieśpiesznie spaghetti.
Potrawa idealna na wegetariański obiad lub ciepłą kolację.
Piernik dojrzewający
Popularne u nas kiszenie ogórków czy kapusty dalej jest na czasie. Dobrze sprawdza się w czasie jesiennych i zimowych zawieruch, kiedy nasz organizm domaga się witaminy C.
Są daniem bardzo lubianym i popularnym w naszej kuchni tradycyjnej.