Jabłka i gruszki dostępne w sklepach w wielu odmianach to znak, że zaczęła się jesień. Częściej w kuchni używamy jabłek – czy to na surowo, czy w szarlotkach, czy wreszcie w kompotach, musach i jako dodatek do sałatki.
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.
Ostatnio na portalach społecznościowych i Instagramie zagościła moda na drugie śniadanie i zdrowy lunch w słoikach.
To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
Dzięki temu przepisowi w prosty sposób można przygotować przysmak o nieco egzotycznym smaku.
Chodzi o pokrzywę i podagrycznik.
Całą jesień w sklepach dostępna jest dynia. Różne jej smaki, kolory i kształty zachęcają do testowania nowych, ciekawych dań. Jednym z nich jest tarta na cieście drożdżowym.
Bakłażany, cukinie, dynie i zapomniane u nas nieco patisony to jarzyny, które królują na jesiennych stołach.
Nazywane jest zielonym złotem, w Meksyku bywa używane zamiast masła.