W Głogowie ruszył projekt zapobiegający marnowaniu żywności. To efekt współpracy Urzędu Miasta, Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej oraz firmy Arra.
Każdego roku bezpowrotnie tracimy ponad 5 mln ton jedzenia, chociaż jednocześnie prawie 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wyrzucamy na śmietnik żywność niewykorzystaną w domach i zniszczoną w procesie produkcji, przechowywania i w handlu - pisze we wtorek "Dziennik Gazeta Prawna".
W Rybniku sprawdzą w dwóch szkołach, czy w stołówkach marnuje się jedzenie. Badanie będzie objęte opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a ich realizacja jest częścią projektu StratKIT.
W 2014 r. w Polsce zasięg ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia osiągnął ok. 10 proc., a osoby w tym wieku stanowiły prawie jedną trzecią populacji zagrożonej skrajnym ubóstwem.
W ostatnich latach niepokojąco rosło w naszym kraju, jak i w pozostałych unijnych, zjawisko marnowania żywności. W Polsce miała to zmienić ustawa z 2019 roku.
W tym roku w Karlinie odbędzie się nie tylko Lukrowana Gwiazdka, ale także w mieście stanie... Lukrowana Lodówka, czyli jadłodzielnia zapraszająca, żeby nie marnować żywności.
Zasugerowano, abyśmy na nowo odkrywali głęboki sens ascezy, troski o stworzenie, szanowali jedzenie i nie marnowali żywności, zrezygnowali z nadmiernej konsumpcji i zadbali o integralną formację.
Rocznie w Polsce 9 mln ton żywności trafia do śmietnika – alarmują Banki Żywności.
Pomoc potrzebującym i walka z marnowaniem żywności. W Zabrzu powstała kolejna "Jadłodzielnia". To specjalna lodówka, do której mieszkańcy mogą przynosić zalegające, ale wciąż zdatne do jedzenia produkty.
W mijającym roku każdy Polak wyrzucił do śmieci 52 kg żywności. Marnujemy jedzenie, bo kupujemy za dużo, źle przechowujemy i nie mamy pomysłu, jak je przetworzyć.