Mieszkańcy parafii Skrzynno koło Przysuchy (Mazowieckie) dostaną karpie na wigilijną wieczerzę od swojego proboszcza, ks. Henryka Kołodziejczyka.
Karp pojawia się na wigilijnym stole w wielu polskich domach. Co wiemy o tej smacznej i przyrządzanej na wiele sposobów rybie?
Osoba, która została zatrudniona na dziale rybnym, może odmówić pracy przy sprzedaży żywych karpi. Nie wolno jej za to w żaden sposób ukarać - pisze czwartkowa "Rzeczpospolita".
W ramach Dni Świdnicy, po raz kolejny w rynku leśnicy zorganizowali Święto Dzika i Karpia Dolnośląskiego. Zdjęcia: ks. Roman Tomaszczuk /Foto Gość
Chyba nie można sobie wyobrazić polskiej wigilii bez potrawy z karpia. Pieczony, wędzony, w galarecie, filetowany czy z ościami właśnie wtedy smakuje najlepiej. Gdzie tkwi świąteczna tajemnica karpia?
Karp z Rytwian.
I znów podnosi się dyskusja o opakowanie dla karpia i jakość świątecznego drzewka. W całej medialnej wrzawie zapomina się o pięknie i sensie Bożonarodzeniowych symboli i tradycji.
Karp po żydowsku
Występy klaunów, tancerzy i sportowców, atelier historyczne, potańcówka w rytmie disco polo, giełdy, aukcje i stoiska z pysznościami - 14 lipca na boisku "katolika" nie można się było nudzić.
Mało kto wie, że królewskiego karpia, jeden z najcenniejszych gatunków ryb słodkowodnych, wyhodował prof. Franciszek Staff, młodszy brat poety Leopolda.