Im młodsze, tym smaczniejsze. Wyhodowane w ogrodach mogą przybierać różne rozmiary i kolory.
Jajecznica jest w Polsce niezwykle popularna, przygotowuje się ją na śniadania czy kolacje z różnymi dodatkami. Szakszuka (shakshuka – tur. bałagan) jest czymś jeszcze więcej.
Jest daniem, które wymyślili szwajcarscy górale, aby wykorzystać zeschnięte kawałki sera i pieczywa.
Batat to inaczej wilec ziemniaczany, czyli po prostu słodki ziemniak.
O tej porze roku są dojrzałe, smaczne i aromatyczne. W zależności od odmiany mogą być bardziej mięsiste w środku lub wodniste, z dużą ilością pestek.
Czasem warto wracać do starych smaków przypominających dzieciństwo.
Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.
To przysmak, który nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią.
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
Choć hamburger kojarzy się z fastfoodowym jedzeniem z popularnych sieciówek, ma długą historię. Podobno kotlety z siekanej ręcznie wołowiny były znane w Niemczech już w XV wieku.