W niedzielę krakowski rynek po raz 19. zamieni się w ogromny wigilijny stół dla osób potrzebujących z całej Polski.
Już po raz 21. osoby ubogie, samotne, chore i bezdomne spotkają się na krakowskim Rynku Głównym, na wigilii organizowanej pod gołym niebem przez Jana Kościuszkę i jego przyjaciół.
18 grudnia po raz 20. zaproszeni są na nią wszyscy potrzebujący - osoby bezdomne, ubogie, samotne, chore. Na stołach na krakowskim Rynku Głównym nie zabraknie karpia, pierogów, barszczu i świątecznego bigosu.
Na krakowskim Rynku Głównym odbyła się dziś jubileuszowa XXV Wigilia dla Bezdomnych i Potrzebujących. Jej organizatorem jest niezmiennie krakowski restaurator Jan Kościuszko. Jak zwykle przygotowano i rozdano 50 tys. porcji potraw wigilijnych. Rozdawano także paczki żywnościowe. Wśród wolontariusz przygotowujących i wydających gorące potrawy byli wolontariusz e z Fundacji im. Brata Alberta w Radwanowicach na czele z prezesem - ks. Tadeuszem Isakowiczem-Zaleskim, który zajmował się bigosem.
Tysiące litrów zupy grzybowej, 150 tys. ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami oraz kilkadziesiąt tysięcy porcji kapusty z grochem - te potrawy znajdą się na jednym z największych stołów wigilijnych.
Tysiące litrów zupy grzybowej, 150 tys. ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami oraz kilkadziesiąt tysięcy porcji kapusty z grochem - te potrawy znalazły się na jednym z największych w Polsce stołów wigilijnych.
"Polonię" - potężne dzieło Jana Styki - można oglądać od 10 listopada w Muzeum Narodowym we Wrocławiu. Przygotowano również inne propozycje.
Kraków. Ponad 100 tysięcy pierogów, tysiące litrów zupy grzybowej z łazankami i 4 tony kapusty rozdano podczas wigilii, którą 17 grudnia zorganizowano na krakowskim Rynku.
Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej wyjaśnia powody nieobecności przedstawicieli kurii na Wigilii organizowanej przez Jana Kościuszkę.