Gościem specjalnym tego cyklicznego wydarzenia w Muzeum Wsi Radomskiej był Karol Okrasa, który oceniał potrawy regionalne z ziemniaków, przygotowane przez kołagospodyń wiejskich z regionu radomskiego.
Upieczono ich ponad tonę, w trzech gigantycznych ogniskach. Było to także dziękczynienie za ziemniaczane plony.
W Muzeum Wsi Radomskiej odbył się Festiwal Ziemniaka. Chętni uczestniczyli w wykopkach, piekli ziemniaki w popiele. Były tańce, degustacja potraw i pokazy kulinarne.
Zamiast kwiatów na grządkach przed siedzibą rządu Łotwy pojawią się w tym roku buraki, kapusta, sałata i ziemniaki - poinformowała w piątek łotewska telewizja. W ten sposób władze kraju chcą wyrazić poparcie dla żądań rolników wobec UE.
Prawie półtorej tony kartofli upieczono w Dębnie pod Rakowem. Na ich degustację przybyło kilka tysięcy osób z całego regionu.
Radomski skansen odwiedziło dziś 9,5 tys. osób. Chętni uczestniczyli w wykopkach, piekli ziemniaki w popiele. Były tańce, degustacja potraw i pokazy kulinarne.
"W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli" - to hasło pikniku, który odbył się w Dębnie.
Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza 26 września w godz. 12-21. Będzie pieczenie ziemniaków w popiele. Koła gospodyń przygotują tradycyjne potrawy.
Ulanów. Pieczenie ziemniaka połączone z zabawami zorganizowało dla dzieci Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec wraz z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich.
Tradycja odrodziła się kilka lat temu. Związana jest z dominującą w regionie uprawą, jak również z kultem świętej, której figura stoi na rynku w Dębnie koło Rakowa.