Tajemnice wyplatania przekazywane są w rodzinnych domach, gdzie koszykarstwo jest dodatkowym źródłem dochodu. Dla miasta wiklina to produkt sztandarowy i marka na miarę światową.
Ona z wionkiem, on z woniaczką... Zanim na Śląsku upowszechniły się ślubne obrączki, wcześniej nowożeńcy przed ołtarzem wymieniali się wiankami.
Jakie świąteczne atrakcje dla mieszkańców i gości przygotowało Trójmiasto w tym roku?
Święty Izydor Oracz urodził się około 1070 roku w okolicach Madrytu, którego dziś jest patronem.
Muzeum Krakowa jubileusz 120-lecia istnienia uczciło wczoraj otwarciem 120 wybranych eksponatów ze swoich wielotysięcznych zbiorów.
Ludzie kultury, duchowni, regionaliści alarmują, że muzyka góralska schodzi na psy. Łamane są też zasady związane z kalendarzem liturgicznym.
Związek Podhalan chce, by góralskie dzieci i młodzież już od przedszkola aż do szkoły średniej, a nawet studiów uczyli się gwary, zwyczajów i topografii Podhala.
Jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. To delikatne mięso jest 36. polskim produktem na unijnej liście, na której znajduje się m.in. oscypek.
W globalnej wiosce, zinformatyzowanej i zmodernizowanej, warto mieć własną strzechę i kozła.