Wreszcie je usłyszymy! Siostry karmelitanki nagrały płytę.
– Świeże, chrupiące i pachnące! Pyszne! – mówili w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem uczestnicy diecezjalnego dziękczynienia za tegoroczne plony.
Ziemia obiecana jest obiektem tęsknoty każdego wierzącego Żyda.
Czy na stole barbórkowym pojawiają się miody pitne? Tego nie wiem, ale wiem, że na pewno są bardzo zdrowe.
Beskid Niski, chwała na wysokości. Znów wylądowaliśmy za górami, za lasami. Na krótki detoks. Doskonale rozumiem o. Grzegorza Nazara, gdy rzuca: „Jestem w tej ziemi zakochany po uszy”.
W pasiekach praca wre. W majowe dni pszczelarze pochłonięci są przeglądem uli i ich skrzydlatych mieszkańców.
Papież senior Benedykt XVI przerwał milczenie. Informacja brzmi sensacyjnie, a jednak jest prawdziwa.
IV Forum Pszczelarskie „Stalowa pszczoła nie istnieje” zgromadziło grubo ponad 300 uczestników z kilku województw.
Po prawie stu latach znów można skosztować legendarnego ciastka, którego smak znano w Europie. Autorski przepis Paula Straussa odnaleźli i zastosowali wrocławski historyk i polkowicka etnograf.
To tak właściwie konfitury gruszkowe z dodatkiem miodu i zestawu wybranych ziół wymieszanych w różnych proporcjach. Znany jako miód lub złoto św. Hildegardy.