Ormiańskie święta na Dolnym Śląsku. Do karpia jedzą grypczyszlik, na Nowy Rok – daławuz. Ich pieśni głoszą, że „Manug dzynaw i Pethehem, usdi cyndza Jerusahem” – Dziecię się narodziło w Betlejem, więc cieszy się Jeruzalem.
Przed pałacem w Krzyżowej 29 sołectw dziękowało za tegoroczne plony.
Tegoroczny Festiwal Miodu w Bolkowie rozpoczął się 10 września od uroczystej Eucharystii, w kościele św. Jadwigi Śląskiej, sprawowanej pod przewodnictwem ks. kan. Wiesława Pisarskiego. Dwa tygodnie wcześniej podobne spotkanie odbyło się w Dzierżoniowie.
Są różnych wyznań i kultur, ale mieszkają obok siebie, w tym samym mieście, żyją w zgodzie i przyjaźni, bo, jak mówią, tutaj zawsze tak było - szacunek i zrozumienie na pierwszym miejscu.
Wspaniali goście, dużo słońca, dobrego góralskiego jedzenia i góralskiej muzyki tak wyglądał plener Radia eM w Wiśle w minioną sobotę.
Tradycyjna warmińska wigilia nie była postna, ale mięsna, a dzieci i dorośli niecierpliwie wyczekiwali kolędników z Szemlem. Na Podkarpaciu wilk, czosnek i jutka. Górale śląscy przed wieczerzą pogodzą się "gorzołką", a żywieccy przystroją połaźnicę.
Krupniok śląski - tradycyjna kiszka z kaszy jęczmiennej i krwi, to kolejny produkt kulinarny z Opolszczyzny wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W tym roku na listę trafiło 6 opolskich specjałów. Łącznie jest na niej 61 produktów z regionu.
Artysta rzeźbiarz Jan Papina zaprezentował płaskorzeźbę przedstawiająca lubuską winnicę. Dzieło będzie odtąd na stałe w Sali Kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego.
Kto mieszka w ulu? Jak wygląda praca pszczół w mieście? Odpowiedzi na te pytania poznają mali chorzowianie podczas warsztatów. W mieście utworzono pasiekę edukacyjną i dwa ule na dachu Chorzowskiego Centrum Kultury.
– Kondycja pszczelarstwa w regionie jest daleka od zadowalającej – uważa ks. Czesław Misiewicz, duszpasterz pszczelarzy diecezji legnickiej. Niepewna przyszłość to jeden z głównych tematów ich spotkań.