Czym wzbogacić monotonny jadłospis? Dobrym pomysłem jest wprowadzenie większej ilości roślin strączkowych, orzechów, zbóż i nasion.
Stosowane od bardzo dawna, poza walorami smakowymi mają działanie lecznicze. Jak je przyrządzać i z czego?
Ile ton jedzenia rocznie wyrzucamy do kosza? Jaki to ma wpływ na nasz domowy budżet, na środowisko i całą planetę, na której żyjemy? Warto zastanowić się nad tym, planując rodzinne zakupy.
Mleko jest ważnym składnikiem naszej diety niezależnie od wieku.
Orkisz, płaskurka, samopsza to stare odmiany zbóż, które wracają do jadłospisu. Czym różnią się od tradycyjnie stosowanej pszenicy?
Problem suszy w Polsce i na świecie to realne zagrożenie, a nie tylko sezonowy news. Nawet jeśli za oknem teraz widać deszcz, warto zacząć oszczędzać wodę w swoim domu.
W czasie wakacji nikt nie myśli o odporności. To błąd. Zanim pojawią się pierwsze jesienne infekcje, możesz wzmocnić swój organizm, aby lepiej je zwalczał.
Dziś świętowane mniej hucznie na balach i imprezach tanecznych, dawniej przyjmowały także formy pochodów i zabaw przed czasem postu. Jak kiedyś obchodzono ostatnie dni karnawału?
Języki obce, zajęcia sportowe, nauka gry na instrumencie, taniec… Wszystko upchane w grafik tygodniowy, po lekcjach w szkole. Czy twoje dziecko ma czas na zabawę?
Balkony są dodatkowymi metrami do wykorzystania w naszych mieszkaniach. Warto je tak zaaranżować, aby stały się przestrzenią, gdzie można odpocząć.