Wśród przepisów z dynią w roli głównej o tej porze roku króluje rozgrzewająca zupa krem. Smaczne są też słodkawe placki z dyni, pikle czy gulasze z sezonowymi warzywami.
W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.
To bardzo popularny w Wielkiej Brytanii krem cytrynowy.
Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?
Teraz, kiedy sezon na pomidory trwa w najlepsze, warto wykorzystywać te czerwone, aromatyczne i zdrowe owoce przy każdej okazji.
Płaskie, z chrupiącą skórką, mogą być przygotowane w różnych wariantach smakowych. Na słodko, z serem, czosnkiem, oliwkami, anchois czy z rozmarynem.
Czekoladowe, wilgotne ciasto z polewą smakuje szczególnie dobrze jesienią. Najczęściej przygotowuje się je z mąki i gorzkiego kakao dobrej jakości z dodatkiem cukru, jajek i masła. Jednak w ramach eksperymentów kulinarnych spróbowałam ostatnio upiec smaczny zamiennik zainspirowany kuchnią wegańską.
Pamiętam sobotnie popołudnia, kiedy jako mała dziewczynka pomagałam mojej ukochanej chrzestnej wyrabiać makaron na niedzielny obiad.
Wczesna jesień to czas zbiorów dojrzałych owoców. Do najbardziej popularnych i lubianych należą śliwki.
Dobrze nam znana złocistopomarańczowa kurka to pieprznik jadalny. Jeden z najbardziej popularnych i często wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni.