Tapicer, stolarz czy konserwator to typowo męskie zajęcia? Niekoniecznie. Wiele kobiet, odnawiając z pasją stare meble i przedmioty, wypuszcza ze swych pracowni prawdziwe dzieła sztuki.
Czasami mieszkają pod łóżkiem albo zaglądają przez okno i są straszne. Skąd się biorą małe i wielkie lęki i jak pomóc dziecku, które je przeżywa?
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
Czy z tak pospolitych warzyw jak kalafior i ziemniaki można przyrządzić danie wykwintne, egzotyczne w smaku, zapachu i wyglądzie?
Wśród zalewającego nas kiczu i plastiku trudno znaleźć coś atrakcyjnego w formie i cenie na groby naszych bliskich. Tymczasem dekoracje można przygotować samemu. To nic trudnego.
Co robić, kiedy spada nasza odporność? Czy istnieją naturalne metody wzmacniające nasz organizm?
Popularne u nas kiszenie ogórków czy kapusty dalej jest na czasie. Dobrze sprawdza się w czasie jesiennych i zimowych zawieruch, kiedy nasz organizm domaga się witaminy C.
Bakłażany, cukinie, dynie i zapomniane u nas nieco patisony to jarzyny, które królują na jesiennych stołach.
Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami? Można wrzucić je do kontenerów oznaczonych logo PCK, a wtedy posłużą innym lub zostaną przetworzone i wykorzystane w inny sposób.
To przysmak, który nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią.