Można było degustować miejscowe trunki przy odpowiednio dobranych przekąskach. Opowiadano on tajnikach powstawania wina, uprawie winorośli i trudnościach polskiego winiarstwa.
Sięgająca średniowiecza tradycja uprawy winorośli staje się coraz bardziej popularna, a sandomierskie wina doceniane są już nie tyko w Polsce.
Cykl spotkań informacyjnych dla rolników zainteresowanych zasadami uprawy winorośli i metodami procesu produkcji wina gronowego, organizuje działające w województwie świętokrzyskim Stowarzyszenie "Sandomierski Szlak Jabłkowy".
Od lat trwają badania nad roślinami, które zostały opisane lub wymienione w Biblii. Niektóre raz, inne pojawiają się wielokrotnie. Najczęściej figa, oliwka, pszenica czy winorośl.
Podczas konferencji podsumowującej projekt "Powrót do tradycji winiarskich ziemi sandomierskiej" można było degustować pierwsze wino wytworzone z winorośli zasadzonych w Winnicy św. Jakuba.
Pierwsze nasadzenie krzewów winorośli odbyło się 29 kwietnia w Lubuskiej Winnicy w Zaborze. Symboliczną i pierwszą sadzonkę winogrona posadziła marszałek Elżbieta Polak.
Bogaty jest psalm dzisiejszej liturgii. Warto przemodlić cały. Wyśpiewał go człowiek, który potrafił widzieć wszystko, co wokół niego: góry i morza, ptaki i wieloryby, trawę i winorośl...
Dolnoślązacy, wzorem Lubuszan, biorą się za uprawę winorośli. Stoki pełne winnych gron pojawiają się u nas po raz pierwszy od czasów cysterskich.
Odradzająca się uprawa winorośli i sandomierskie winnice to nie tylko powrót do średniowiecznych tradycji, ale także atrakcja, którą wybiera coraz więcej miłośników enoturystyki.