Śledzie z różnymi dodatkami, podawane w wersji pikantnej i na słodko, są bardzo popularne jako przekąska w naszej rodzimej kuchni.
Jabłka i gruszki dostępne w sklepach w wielu odmianach to znak, że zaczęła się jesień. Częściej w kuchni używamy jabłek – czy to na surowo, czy w szarlotkach, czy wreszcie w kompotach, musach i jako dodatek do sałatki.
Własnoręcznie zbierane i suszone zioła mają niezwykle intensywny zapach i smak.
Smak i zapach tej aromatycznej mieszanki komponujemy sami – wszystko zależy od ziół, jakie wybierzemy.
Sezon na śliwki trwa. Występujące w wielu odmianach są jednym z najchętniej wykorzystywanych w przetworach owoców.
Pamiętam sobotnie popołudnia, kiedy jako mała dziewczynka pomagałam mojej ukochanej chrzestnej wyrabiać makaron na niedzielny obiad.
Wczesna jesień to czas zbiorów dojrzałych owoców. Do najbardziej popularnych i lubianych należą śliwki.
Na niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich zawsze dobrze sprawdzają się drobne przekąski.
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
Dobrze nam znana złocistopomarańczowa kurka to pieprznik jadalny. Jeden z najbardziej popularnych i często wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni.