Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.
To typ gęstego, dość pikantnego sosu pochodzącego z Indii. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, pieczywa, serów, ryb, drobiu, fondue czy do dań z grilla.
Lubię drobne przekąski, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj są uniwersalnymi dodatkami do dań serwowanych przy różnych okazjach, łatwymi do wykonania, a możliwości modyfikacji smaku jest wiele i zależą tylko od naszej wyobraźni i przypraw, które akurat mamy w kuchni.
Jajecznica jest w Polsce niezwykle popularna, przygotowuje się ją na śniadania czy kolacje z różnymi dodatkami. Szakszuka (shakshuka – tur. bałagan) jest czymś jeszcze więcej.
Pod koniec wakacji można delektować się pysznymi owocami prosto z krzaka i drzewa. Jeżyny, maliny czy jagody świetnie smakują na surowo, jako dodatek do deserów.
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.
Kojarzą się głównie z daniem mięsnym, ale ciekawym wariantem jest też ich jarska wersja. Można je robić z dodatkiem różnego rodzaju gotowanych lub surowych warzyw (kalafior, papryka, seler).
Są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Dekorowane i barwione na wiele kolorów stanowią dodatek podczas wielkanocnego śniadania, żuru, sosów i wielu innych dań.
Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.
Śledzie z różnymi dodatkami, podawane w wersji pikantnej i na słodko, są bardzo popularne jako przekąska w naszej rodzimej kuchni.