Choć przepis na ciasto francuskie wydaje się prosty, dużo czasu i energii wymaga wielokrotne wałkowanie go na cienkie warstwy i schładzanie w lodówce.
Czy zjadane codziennie warzywa i owoce mogą mieć wpływ na kondycję i zdrowie naszych oczu, skóry czy układu pokarmowego?
Choć wydaje się skomplikowana w przygotowaniu, jest prostą i pożywną zupą, która kojarzy się z wakacjami nad morzem czy jeziorem. Co kraj, to inny sposób przyrządzania tego ciągle jeszcze u nas niedocenianego dania.
Kosmetyków do pielęgnacji włosów jest bardzo dużo. Czasami jednak najprostsze metody są najbardziej skuteczne.
Choć hamburger kojarzy się z fastfoodowym jedzeniem z popularnych sieciówek, ma długą historię. Podobno kotlety z siekanej ręcznie wołowiny były znane w Niemczech już w XV wieku.
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.
Kobiety w ciąży nie mają w Polsce obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa w samochodzie. To błąd, który może kosztować życie matkę i dziecko.
W letnie upały najlepszą do wypróbowania zupą jest chłodnik. U nas najczęściej przygotowuje się go z buraków czy ogórków, w gorącej Andaluzji z pomidorów i innych warzyw oraz pieczywa.
Historia niektórych kompozycji ziołowych jest długa. Wiele z nich mimo niewielkich modyfikacji wykorzystuje się do dziś, a ich działanie potwierdzają badania naukowe.
Na niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich zawsze dobrze sprawdzają się drobne przekąski.