Dzień degustacji młodego wina kończy całoroczną pracę w winnicy. Ustaje burzliwa fermentacja, wino zaczyna się klarować, a to dobry moment, aby prognozować jakie będzie ostateczny smak trunku.
Jagna Rita Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego od dwóch lat bada sfragistykę śląskich parafii. Efektami podzieliła się w czasie konferencji naukowej w Muzeum Dawnego Kupiectwa.
Podsumowanie wielkiego jubileuszu Lublina w liczbach. Tylko w wydarzeniach 15 sierpnia uczestniczyło ponad 100 tys. osób. W koncercie "Zakochani w Lublinie" - 30 tys. osób.
Krzew gorejący, figowiec, rajska jabłoń – to część roślin, jakie już można zobaczyć w centrum miasta.
Czytania mszalne
Gdy nadszedł czas zbiorów, posłał swoje sługi do rolników, by odebrali plon jemu należny (Mt 21, 34) Bóg nie prosi o owoce. On ich od nas żąda – pracujemy u Niego.
Winnica to plantacja winnych krzewów, które zapuszczając korzenie głęboko, sięgają po wodę niedostępną na powierzchni.
Drzewo i jego owoc. Znane w epoce neolitu, uprawiane od tysięcy lat w krajach Bliskiego Wschodu i innych subtropikalnych regionach.
Winne krzewy oraz latorośle stają się bohaterami biblijnych porównań, pieśni czy przypowieści.
Sławni mistrzowie kuchni z kraju i regionu przyrządzali smakowite potrawy na bazie regionalnych produktów: sandomierskiego jabłka i szydłowskiej śliwki. Zaprezentowano miejscowe wyroby związane z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy.