Aromatyczny, pachnący prawdziwymi owocami, bez sztucznych aromatów. Można go zjadać na zimno i ciepło. Nawet z bitą śmietaną.
Sezon na rabarbar przywodzi na myśl najlepsze babcine ciasta zjadane zaraz po wyjęciu z pieca.
Cieszą nie tylko smakiem. Pięknie udekorowane mogą stanowić aromatyczną ozdobę choinki bożonarodzeniowej.
Wakacyjne wędrówki to nie tylko miejsca, ale i smaki często wspominane po latach.
Czas, kiedy pojawiają się w ogrodach lub pobliskich warzywniakach młode jarzyny, to najlepsza okazja do wypróbowania nowalijkowej zupy.
Są bardzo miękkie i puszyste. Nie potrzebują długiego czasu, aby zmięknąć, i nie trzeba ich misternie dekorować. Polewa czekoladowa, biały lub przeźroczysty lukier doskonale dopełniają ich smak. To ciasto świetnie nadaje się także do nadziewania twardą konfiturą o dowolnym smaku.
Minipączki zwane castagnole, czyli kasztany, to typowy dla włoskiego regionu Emilia-Romania przysmak karnawałowy.
Tłuste smarowidło z chrupiącymi skwarkami na pajdzie chleba z dodatkiem kiszonego ogórka to jedna z ulubionych przekąsek domowych i tych serwowanych w większości restauracji ze swojskim jadłem.
Płaskie, z chrupiącą skórką, mogą być przygotowane w różnych wariantach smakowych. Na słodko, z serem, czosnkiem, oliwkami, anchois czy z rozmarynem.
Dziś świętowane mniej hucznie na balach i imprezach tanecznych, dawniej przyjmowały także formy pochodów i zabaw przed czasem postu. Jak kiedyś obchodzono ostatnie dni karnawału?