Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
I jaja, i szynka królują na świątecznym stole. Podawane na różne sposoby, z dodatkami takimi jak ćwikła z chrzanem czy chrzan z żurawiną, stanowią wielkanocny przysmak.
Wśród najbardziej popularnych na świątecznym stole wędlin obok szynek i pasztetów pojawia się coraz częściej biała kiełbasa.
Podaje się ją najczęściej z sosem majonezowym, warzywami, jajkiem lub wędliną.
Mazurki to kruche warstwowe placki, przełożone najczęściej masą bakaliową, tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc.
Jest jedną z najbardziej popularnych zup w tradycyjnej kuchni polskiej.
Jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o proste ciasto, które można zrobić w kilkanaście minut. Aby babka była smaczna, wystarczy upieczone w podłużnej formie ciasto polać lukrem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru.
Świąteczne menu to – poza mazurkami, babami wielkanocnymi i potrawami z jaj – duża ilość wędlin, kiełbas i szynek. Czasami po tak obfitych ucztach na niektóre specjały nie można już patrzeć, nawet wtedy, gdy wyśmienicie smakują.
Są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Dekorowane i barwione na wiele kolorów stanowią dodatek podczas wielkanocnego śniadania, żuru, sosów i wielu innych dań.
Baba wielkanocna ze specjalnej glinianej formy z kominkiem to ciasto wypiekane u mnie w domu raz do roku.
Co zrobić, kiedy siedząc za świątecznie zastawionym stołem, zorientujemy się, że w tym roku przesadziliśmy z ilością ugotowanych na twardo jaj?