Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Lubię drobne przekąski, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj są uniwersalnymi dodatkami do dań serwowanych przy różnych okazjach, łatwymi do wykonania, a możliwości modyfikacji smaku jest wiele i zależą tylko od naszej wyobraźni i przypraw, które akurat mamy w kuchni.
Dobrze nam znana złocistopomarańczowa kurka to pieprznik jadalny. Jeden z najbardziej popularnych i często wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni.
To tak właściwie konfitury gruszkowe z dodatkiem miodu i zestawu wybranych ziół wymieszanych w różnych proporcjach. Znany jako miód lub złoto św. Hildegardy.
Własnoręcznie zbierane i suszone zioła mają niezwykle intensywny zapach i smak.
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
Stosowane od bardzo dawna, poza walorami smakowymi mają działanie lecznicze. Jak je przyrządzać i z czego?
Na niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich zawsze dobrze sprawdzają się drobne przekąski.
Płaskie, z chrupiącą skórką, mogą być przygotowane w różnych wariantach smakowych. Na słodko, z serem, czosnkiem, oliwkami, anchois czy z rozmarynem.
To typ gęstego, dość pikantnego sosu pochodzącego z Indii. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, pieczywa, serów, ryb, drobiu, fondue czy do dań z grilla.
Najlepsze szparagi kupimy w maju i w czerwcu. Wtedy jest na nie sezon i warto z tego skorzystać.