Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.
Wiosna w pełni, a to oznacza coraz większy wybór nowalijek. Warto je zjadać na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla naszego organizmu związków.
Skłonności do podjadania małych przekąsek między posiłkami trudno się wyzbyć, choć wiadomo, że większość kupowanych słodyczy jest niezdrowa i ma zgubny wpływ na naszą sylwetkę oraz zdrowie.
Będąc kiedyś w Paryżu, trafiłam do restauracji serwującej ciemne naleśniki wypełnione różnego rodzaju nadzieniem. Były smaczne, chrupiące i wystarczyły dwie sztuki, aby delektować się bogactwem smaków w towarzystwie cydru.
Świąteczne menu to – poza mazurkami, babami wielkanocnymi i potrawami z jaj – duża ilość wędlin, kiełbas i szynek. Czasami po tak obfitych ucztach na niektóre specjały nie można już patrzeć, nawet wtedy, gdy wyśmienicie smakują.
Są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Dekorowane i barwione na wiele kolorów stanowią dodatek podczas wielkanocnego śniadania, żuru, sosów i wielu innych dań.
Śledzie z różnymi dodatkami, podawane w wersji pikantnej i na słodko, są bardzo popularne jako przekąska w naszej rodzimej kuchni.
Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.
Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.
Są na naszych stołach bardzo lubianą przekąską lub dodatkiem do dań głównych.