Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Ideą "Dobrodzielni" jest nieodpłatne dzielenie się tym, co nam zbywa, aby unikać marnotrawstwa.
Jadłodzielnia jest miejscem, gdzie każdy ma szansę uratować jedzenie przed zmarnowaniem. Masz nadmiar - przynieś, masz ochotę na coś do jedzenia - częstuj się. Tutaj bierzesz i dajesz za darmo.
Powyższe hasło towarzyszyło uruchomieniu w stolicy Dolnego Śląska pierwszej całodobowo otwartej lodówki służącą dzieleniu się jedzeniem.
Największy ruch na parkingu jest rano, kiedy na półki trafia pieczywo. Ale i potem nie brakuje chętnych do skorzystania z oferty. Asortyment zależy od tego, czym słupszczanie się ze sobą podzielą.
Dwie lodówki i regały jeszcze są puste, ale ekipa jadłodzielni ma nadzieję, że wkrótce się zapełnią. Założenie jest proste: zostaw jedzenie, którego masz za dużo, weź, na co masz ochotę. W Szczecinku rusza foodsharing.
W Opolu od 1 września działa Jadłodzielnia.
To mała budka z szafką na jedzenie oraz lodówką. - Tutaj każdy może podzielić się jedzeniem, a idea jest prosta: nie wyrzucaj! - mówi Rafał Wypior.