Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Chciałoby się powiedzieć: "Warszawo, dbaj o wielkanocne zwyczaje, one przybliżają do pokoleń, których nie ma". Zbyt pompatycznie? Nie szkodzi.
Na naszym terenie pierwszą pisanką była kraszanka, czyli jajko barwione w naturalny sposób – w łupinach cebuli, buraków czy w zbożu.
Krzczonowska palma wykonana jest z setek suszonych kwiatów i traw. Palmy z Krzczonowa mają po 6-7 metrów wysokości. Przygotowują je uczniowie oraz panie z koła gospodyń wiejskich z każdej miejscowości w gminie.
Coraz ładniej, coraz smaczniej może wyglądać wielkanocny stół – zapewniają uczestniczki kulinarnego konkursu w Opinogórze.
W obecności rodziny Czartoryskich kadeci przejęli tradycję.
Od 8 do 11 stycznia trwa XXI Świdnicki Przegląd Zespołów Kolędniczych, którego patronem medialnym jest nasza redakcja.
Gorszą pogodę trudno było sobie wyobrazić, a jednak blisko dwa tysiące mieszkańców Świdnicy oddało hołd Nowonarodzonemu.
Spotkają się w wieczór sylwestrowy na placu przed dworcem kolejowym w Żywcu i aż do rana, z życzeniami noworocznymi będą odwiedzać uczestników zabaw. W Nowy Rok o godz. 5.00 w kościele św. Floriana w Zabłociu będą uczestniczyć w tzw. Dziadowskiej Mszy św. Jukace - bo o nich mowa - wciąż podtrzymują starą tradycję w Żywcu.
W święto św. Szczepana w wielu parafiach święcono owies, a nawet ciskano nim w księdza.
Konkurs „Choinka po nasymu” zakończył warsztaty bożonarodzeniowe zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury i żywieckie Starostwo Powiatowe w Zespole Szkół w Gilowicach.