Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Nie ma żadnych przeciwwskazań do zjadania jaj, a najzdrowsze są te na miękko.
Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.
Matcha - sproszkowana zielona herbata pochodząca z Chin - poprawia nastrój i zdolności mentalne. Nowe badania pokazały, skąd biorą się te jej właściwości.
Narażenie na bardzo długo utrzymującą się w środowisku mieszaninę chemikaliów zwanych PFAS prowadzi do zmian w procesach biologicznych związanych z szerokim zakresem chorób - informuje pismo "Environmental Health Perspectives".
Kombinacje innych substancji mogą wykazywać podobne właściwości.
Sok z ziemniaka może się stać lekiem selektywnie działającym na różnego typu nowotwory - i posłużyć pacjentom, którzy z powodów zdrowotnych muszą stosować rygorystyczne diety - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP).
Algi to potencjalna "superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
Większość wegańskich zamienników mięsa ma niską przyswajalność minerałów.
Niekorzystny wpływ ziemniaków na organizm nie wynika wcale z właściwości tych warzyw, ale ze sposobu ich podawania - przekonują autorzy artykułu, który ukazał się w czasopiśmie "Diabetes Care".
Aspartam, popularna substancja słodząca dodawana do żywności i napojów, u myszy wywołuje zaburzenia lękowe utrzymujące się przez dwa kolejne pokolenia - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".