Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Dobrze nam znana złocistopomarańczowa kurka to pieprznik jadalny. Jeden z najbardziej popularnych i często wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni.
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
To typ gęstego, dość pikantnego sosu pochodzącego z Indii. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, pieczywa, serów, ryb, drobiu, fondue czy do dań z grilla.
Wśród przepisów z dynią w roli głównej o tej porze roku króluje rozgrzewająca zupa krem. Smaczne są też słodkawe placki z dyni, pikle czy gulasze z sezonowymi warzywami.
Marynaty to dobry sposób na przygotowanie smacznych i wartościowych dodatków do dań mięsnych, serów, humusów czy kanapek.
Wczesna jesień to czas zbiorów dojrzałych owoców. Do najbardziej popularnych i lubianych należą śliwki.
Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.
Marchew to jedno z najbardziej popularnych u nas warzyw. Duszona, dodawana do zup czy pieczona ma lekko słodkawy smak. Łatwo go zmienić, kisząc to wartościowe warzywo.
Sezon na śliwki trwa. Występujące w wielu odmianach są jednym z najchętniej wykorzystywanych w przetworach owoców.
Marynowane warzywa dają mnóstwo możliwości uatrakcyjnienia jesiennej i zimowej diety.